fbpx

VANDFØDSEL

Vandfødsel, fødsel i vand

Vil du føde i vand?

Måske overvejer du om vandfødsel er noget for dig?

Hvis du er en af dem, som altid slapper godt af i et badekar, vil det helt sikkert være værd at prøve under fødslen. Vand kan nemlig lindre udvidelses smerterne. 9 ud af 10 fødende er i varmt bad i kortere eller længere tid under fødslen. Langt de fleste syntes det har en god effekt. Det er dog ikke alle, der ender med at føde i vand.

Hvorfor virker det at tage et karbad?

I rygmarven findes en mekanisme der styrer hvilke impulser der sendes videre til hjernen. Den kaldes gatekontrollen. Hvis du slår dig, så sendes en besked til din hjerne, om at det gør ondt, dér hvor du har slået dig. Berøringsimpulser kommer hurtigere frem til gatekontrollen. Det er derfor det virker at modtage massage på det område, hvor smerteimpulsen kommer fra eller at tage et karbad, da det sender en masse signaler op til Gatekontrollen, hvorved smerteimpulsen mindskes. Din hjerne er også med til at styre Gatekontrollen. Derfor påvirkes mekanismen af dine følelser og tanker. Hvis du er bange, kan det fx gøre mere ondt. Og hvis du tænker positivt, kan det gøre mindre ondt!  

Fordele ved vandfødsel

Karbad virker afslappende og blødgørende. Varmen fra vandet hjælper også dine måske ømme muskler med at slappe af. Hermed bliver fødselsvejen blødgjort og du har nemmere ved at åbne dig op. Nogle kvinder har en følelse af nærmest vægtløs tilstand og kan derfor nemmere give efter og slappe af.

De fleste baby trives med at blive født i vand. Hvis babyen skal fødes i vandet skal vand temperaturen være omkring 38 grader. Hermed er overgangen fra livmoderen til verden udenfor ikke så stor en omvæltning. Derfor er de fleste babyer født i vand også lidt mere blå og stille, da de ikke på samme måde tvinges til at trække vejret, men kan gøre det i det tempo, som passer dem. De er heller ikke så grædende i dagene efter fødslen. Der ikke fundet nogen øget risiko for infektion hos babyer født i vand sammenlignet med dem født på land.

Ulemper ved vandfødsel

Nogen gange kan fødslen gå i stå, når du kommer op i karret. Det skyldes ofte at du ikke var rigtig i aktiv fødsel, da du kom i karret. Derfor anbefales det fra hospitalets side ofte, at du først kommer i karret, når du er mere end 5 cm åben. Hvis veerne skulle gå i stå, fordi du bruger vand, så nyd pausen og få hvilet lidt. Det skal helt sikkert nok komme i gang igen. Hvis du er på hospitalet vil jordemoderen sammen med dig finde ud af, hvad I nu skal gøre.

Hvis du ender med en vandfødsel, skal du vide, at du, efter har sundet dig lidt ovenpå din babys fødsel, skal op på land og føde moderkagen. Det er for at undgå underlivsinfektion i området, hvor moderkagen har siddet fast på livmoderen.

Er vandfødsel altid en mulighed?

Det er ikke alle hospitaler, der tilbyder fødsel i vand eller har karbad. Spørg din jordemoder om det er en mulighed, der hvor du vil føde. Nogen gange kan det være nok med et brusebad, hvis der ikke er et badekar til rådighed. Flere finder det faktisk meget behageligt bare at stå under bruseren og lade strålerne massager lænden. Brusebadet kan også være godt at bruge derhjemme både i opstartsfasen og længere hen i fødslen.

Kan jeg føde i vandt, hvis jeg vil føde hjemme?

Ja, det kan du godt, men du skal selv skaffe karret til at føde i. Der er flere som lejer fødekar ud. Tjek selv på nettet. Hvis du overvejer at føde hjemme, kan du læse mere om hjemmefødsel her.

Mere forberedelse til fødslen

Rent faktisk kan din hjerne også vælge helt at ignorere smerte. Det sker fx nogle gange, hvis man er involveret i en ulykke og skal redde andre eller sig selv. Det kan du også optræne din hjerne til at gøre under fødslen. Det er ofte noget som skal trænes i noget tid op til fødslen. 

Med hjælp fra mentaltræning og de strategier, du lærer på vores kursus Magiske Fødekræfter, vil du også kunne træne dig til at føle lidt eller måske slet ingen smerte til din fødsel.

Læs mere om kurset: Magiske Fødekræfter

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Kom med i fælleskabet med andre gravide og mødre…

Mere end 1,7 tusinde fantastiske og hjertevarme medlemmer

Velkommen i det hyggelige fællesskab, hvor du kan fordybe dig i din graviditet og barsel.

Ofte kan graviditeten og moderskabet føles overvældende og ensomt, og bliver ikke værdsat nok af vores moderne samfund som det burde.

Det vil vi gerne lave om på, derfor har vi lavet denne gruppe og er glade for at kunne byde dig indenfor i vores hjertevarme fællesskab. Her fejrer vi graviditeten, fødekræfterne og moderskabet.

Gruppen er propfyldt med skønne kvinder, som gerne vil dele af deres erfaring, fejre dine glæder sammen med dig, og trøste dig i de svære tider.

Udover at vi ind i mellem deler viden og holder foredrag, så er det også et rart fællesskab, hvor du kan få sparring fra os og de andre (kommende) forældre i gruppen.

Så har du et spørgsmål eller bare noget, du gerne vil fortælle os andre, så er du altid hjertens velkommen til at lave et opslag i gruppen.

Vi glæder os til at lære dig at kende.

Gør noget godt for dig selv og din baby – kom med i gruppen…