fbpx

OXYTOCIN

Oxytocin - kærlighedshormonet

Oxytocin – den ene ting, der kan gøre en kæmpe forskel for din fødsel

Hvis du kun skal lære noget om en ting før din fødsel – så lad det være det her! Det handler om hormonet oxytocin. Måske har du hørt det omtalt som kærlighedshormonet. Det er nemlig det hormon vi udløser, når vi får orgasme. Men hormonet er meget mere end det. Det er nemlig det hormon, der gør at vi får effektive veer. Det er også det hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen efter fødslen, og det hormon der sætter gang i nedløbsrefleksen, så du kan amme din baby. Oxytocin sørger også for, at du skaber tilknytning til dit barn efter fødslen.

Med andre ord: du ville ikke kunne føde eller amme uden oxytocin. 

Jo mere oxytocin du har i kroppen under fødslen – jo letter og hurtigere går fødslen og du får mindre risiko for indgreb og komplikationer.

Nu tænker du måske – ja det er meget fint, men jeg kan jo ikke ændre på hvor meget oxytocin jeg har i kroppen. Og Jo det kan du! 

Det handler om to ting

I bund og grund handler det om to ting: du skal føle dig tryg og du skal føle dig elsket.

Hvis du er utryg så starter kroppen med at producere adrenalin, og adrenalin og oxytocin arbejder ikke godt sammen. Hvis du er meget stresset eller bange, så kan veerne altså stoppe. Hvis man bor i junglen, kan det jo være smart at veerne stopper, hvis der kommer en tiger, og man bliver bange og skal løbe væk. Men I vores verden kan det være ret uhensigtsmæssigt. Fx oplever mange kvinder at veerne går i stå, når de kommer ind på hospitalet, fordi de blev lidt utrygge ved den nye situation og køreturen var måske lidt ubehagelig. Man kan synes det er lidt pinligt at komme ind på hospitalet og veerne er stoppet. Jordemødrene hører mange undskylde “jamen, der var altså virkelig gang i veerne derhjemme”. Men det er helt normalt.

Hvis veerne stopper er det første man må spørge sig selv “hvad er forandret” og hvordan kan vi ændre det? Hvordan kan vi skabe mere oxytocin? Hvis du som fødende føler dig utryg, så er det vigtig at sige det til jordemoderen. Hvis du er hjemme, kan du ringe til fødegangen. I graviditeten kan du gøre meget for at få en tryg fødsel. Det gør du ved at forberede dig godt, ved at være udhvilet og ved at have masser af oxytocin i kroppen i graviditeten.

Jo mere oxytocin du har haft i kroppen i graviditeten, jo nemmere er det for din krop at skabe oxytocin under fødslen. Så det er en god idé at starte allerede nu med at tænke over, hvordan du kan få en masse oxytocin. Under selve fødslen er der også ting du kan gøre for at booste oxytocinen. Men det er som sagt lettere, hvis du har gjort forarbejdet i gravidteten.

I vores kursus Magiske fødekræfter får du mere at vide om, hvordan du booster oxytocin i graviditeten og under fødslen. Du kan læse mere om vores kursus her.

Læs mere om kurset: Magiske Fødekræfter

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Kom med i fælleskabet med andre gravide og mødre…

Mere end 1,7 tusinde fantastiske og hjertevarme medlemmer

Velkommen i det hyggelige fællesskab, hvor du kan fordybe dig i din graviditet og barsel.

Ofte kan graviditeten og moderskabet føles overvældende og ensomt, og bliver ikke værdsat nok af vores moderne samfund som det burde.

Det vil vi gerne lave om på, derfor har vi lavet denne gruppe og er glade for at kunne byde dig indenfor i vores hjertevarme fællesskab. Her fejrer vi graviditeten, fødekræfterne og moderskabet.

Gruppen er propfyldt med skønne kvinder, som gerne vil dele af deres erfaring, fejre dine glæder sammen med dig, og trøste dig i de svære tider.

Udover at vi ind i mellem deler viden og holder foredrag, så er det også et rart fællesskab, hvor du kan få sparring fra os og de andre (kommende) forældre i gruppen.

Så har du et spørgsmål eller bare noget, du gerne vil fortælle os andre, så er du altid hjertens velkommen til at lave et opslag i gruppen.

Vi glæder os til at lære dig at kende.

Gør noget godt for dig selv og din baby – kom med i gruppen…