fbpx

BRUG DIN HJERNE

Brug din hjerne

Brug din hjerne til at mindske fødselssmerten

Din hjerne og smerteoplevelsen

Du tror måske at smerte er fysisk, men faktisk har din hjerne en særlig betydning for smerteoplevelsen. I rygmarven findes en mekanisme der styrer hvilke impulser der sendes videre til hjernen. Den kaldes gatekontrollen. Hvis du slår dig, så sendes en besked til din hjerne, om at det gør ondt, dér hvor du har slået dig. Berøringsimpulser kommer hurtigere frem til gatekontrollen. Det er derfor det virker at modtage massage på det område, hvor smerteimpulsen kommer fra eller at tage et karbad, da det sender en masse signaler op til Gatekontrollen, hvorved smerteimpulsen mindskes.

Din hjerne styre Gatekontrollen

Din hjerne er også med til at styre Gatekontrollen. Derfor påvirkes mekanismen af dine følelser og tanker. Hvis du er bange, kan det fx gøre mere ondt. Og hvis du tænker positivt, kan det gøre mindre ondt! Men rent faktisk kan din hjerne også vælge helt at ignorere smerte. Det sker fx nogle gange, hvis man er involveret i en ulykke og skal redde andre eller sig selv. 

Din hjerne gemmer på smerte

Din erfaring med smerte lagres også i hjernes hukommelsescenter. Derfor kan forventning om smerte føre til smerte. Der er meget der tyder på, at der så også sker en overføring af smerteimpuls til hjernen, før der rent faktisk forekommer en fysisk smerte. Et godt eksempel på det er at smerte ofte gør mere ondt, når du har fokus på det. Du kan fx have gået rundt hjemme med småveer hele dagen uden at have tænkt over det, men i det øjeblik din partner kommer hjem og gør dig opmærksom på det, så gør det pludselig meget ondt!

Vores forventningers kedelige konsekvens

Vores kulturelle påvirkning, vores opdragelse og andre kvinders historier præger vores forventninger til fødslen. Vi har ”lært”, at det gør ondt at føde. Alt hvad vi kvinder ved om fødslen, drejer sig primært om ve-smerterne. Det er smerternes hyppighed og styrke, som fortæller hvor lang man er i fødsel.

Denne forventning har haft den kedelige konsekvens: at alle signaler omkring livmoderen og fødselskanalen er blevet omdannet til smertesignaler. Alt hvad den fødende følte, så og hørte var smertesignaler og derfor omdannede hun enhver fornemmelse fra livmoderen eller dens omgivelser til smerte.

Undersøgelser har vist, at forventer man, at det gør meget ondt, så gør det meget ondt. ”Seeing is beliving – beliving is seeing”, altså vi skaber vores virkelighed ud fra vores forventninger. Smerte tolkes som tidligere beskrevet af hjernen og påvirkes derfor til stor del af dit psykiske velbefindende. Derfor er dine forventningerne og indstillingerne til smerten vigtig for, hvordan den opleves. To mennesker der går igennem den præcis samme smerte, kan altså opleve den vidt forskelligt.

Undersøgelse af sammenhæng mellem forventning og oplevede

Forskere har undersøgt sammenhængen mellem forventning og det oplevede. Gennem forsøg fandt man frem til at gentagelse er nødvendig for dyret, men mennesker lærer også ved hjælp af ord. Det er derfor at du kan gå til fødselsforberedelse og lære, det du har brug for, så du kan få en god oplevelse.

På samme måde har ord også lært os, at det gør ondt at føde. Vi har en forventning om det. Det er den meget stærk kulturelle overbevisning, som går tilbage til kristendommens indførelse i Europa i middelalderen. Altså er ordet ve blevet lig med smerte. Andre kvinder har fortalt os, hvor ondt det gør og derfor har vi en forventning om det.

Brug din hjerne til at træne din smertetolerance

Uanset hvor vi kommer fra, så skal der nogenlunde det samme til før vi føler smerte. Normalt skal der er vis styrke til. Men nogle ting kan sænke din smertetærskel. Hvis du er bange eller nervøs, så skal der mindre til, før du synes det gør ondt. Det samme gør sig gældende, hvis du er træt eller hvis du spænder op i kroppen. Det betyder at hvis du er tryg, så kan du opleve veer, som bevægelse ved din livmoder og dens omgivelser, mens at du vil opleve det som smerte, hvis du er utryg eller bange.

Hvor meget smerte, vi kan håndtere, er individuelt. Det er også afhængigt af situationen, således kan en person i en situation have en meget lav smertetolerance, men i en anden en meget høj. Det betyder at du kan arbejde med, hvor meget smerte du kan holde til før det bliver ulideligt. Med hjælp fra mentaltræning og de strategier, du lærer på vores kursus Magiske Fødekræfter, vil du også kunne træne dig til at føle lidt eller måske slet ingen smerte til din fødsel.

Læs mere om kurset: Magiske fødekræfter

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Kom med i fælleskabet med andre gravide og mødre…

Mere end 1,7 tusinde fantastiske og hjertevarme medlemmer

Velkommen i det hyggelige fællesskab, hvor du kan fordybe dig i din graviditet og barsel.

Ofte kan graviditeten og moderskabet føles overvældende og ensomt, og bliver ikke værdsat nok af vores moderne samfund som det burde.

Det vil vi gerne lave om på, derfor har vi lavet denne gruppe og er glade for at kunne byde dig indenfor i vores hjertevarme fællesskab. Her fejrer vi graviditeten, fødekræfterne og moderskabet.

Gruppen er propfyldt med skønne kvinder, som gerne vil dele af deres erfaring, fejre dine glæder sammen med dig, og trøste dig i de svære tider.

Udover at vi ind i mellem deler viden og holder foredrag, så er det også et rart fællesskab, hvor du kan få sparring fra os og de andre (kommende) forældre i gruppen.

Så har du et spørgsmål eller bare noget, du gerne vil fortælle os andre, så er du altid hjertens velkommen til at lave et opslag i gruppen.

Vi glæder os til at lære dig at kende.

Gør noget godt for dig selv og din baby – kom med i gruppen…