fbpx

SÅDAN OPLEVER DIN BABY FØDSLEN

Baby lige efter fødslen

Din babys oplevelse af fødslen

Din baby er ikke et ubeskrevet blad.

Din baby kommer ikke til verden som et ubeskrevet blad.

Nyere forskning har påvist, at ufødte børn sanser, føler, lærer og påvirkes i høj grad i forstertilværelsen og af fødslen. Livmoderen er således babyens første læringssted. Der er en begyndende erkendelse af, at betingelser i forsterperioden skaber grobunden for sundhed, robusthed, styrke og velvære for babyen i den videre liv.

Med det i mente er det også vigtigt at understrege, at der findes ikke den optimale graviditet, som du skal leve op til. Derimod er hver eneste graviditet og fødsel en unik, personlig og specifik påvirkning og forberedelse af fosteret til den konkrete verden, som det kommer ud i.

En voksen ville få et traume.

Der er ingen tvivl om at en voksen ville få et traume, hvis man oplevede det en baby gør under en fødsel. En voksen er nemlig i stand til at forstå og reflektere over oplevelsen, og det skal man kunne, hvis det skal kaldes et traume.

Da en baby ikke forstår eller kan reflektere er det tvivlsomt, om den oplever det som et traume.

På den anden side kan en baby godt blive traumatiseret ved fødslen, hvis det trækker ud…

En fødsel lever op til parametrene om et traume, men man kan jo ikke spørge en nyfødt om, hvordan den oplevede fødslen. Dog kan man godt opleve, at babyer, som har været igennem en meget lang og svær fødsel, er mere pylrede og grædende som helt små. Det kunne måske godt tyde på, at det kan være en traumatisk oplevelse – hvis det altså trækker ud og er en svær fødsel. Det er det tidspunkt nogensinde, hvor man kan måle den højeste forekomst af adrenalin i kroppen, hvilket tyder på at babyen udsættes for noget stress.

Måske er det bare naturligt?

På den anden side mener andre forsker, at naturen sikre, at vi ikke traumatiseres, når vi fødes. For at det kan være et traume, skal man huske nok til forstå, hvad man har været udsat for, og det mener man ikke babyer gør. Selvom det høje adrenalin niveau tyder på, at babyen er stresset, så forstår den ikke oplevelsen og kan ikke reflektere over den bagefter. Så at det skulle være traumatiserende er måske at gå for langt. Måske er det bare naturligt.

Mors oplevelse af fødslen har stor betydning

I og med at mor og foster er så tæt forbundet, så har det også en betydning, hvordan fødslen opleves af den fødende. Vi ved i dag, at moderens og babyens nervesystemer snakker sammen og påvirker hinanden. Det er derfor vigtigt, at den fødendes nervesystem er i balance. Så der er styr kæmp/flygt mekanismen i vores krop. Hvis vi oplever fødslen som noget farligt, vil vi udskille adrenalin, som er et stress hormon, som hæmmer veer, hvilket øger risikoen for et forlænget fødselsforløb. Et langvarigt fødselsforløb øger også risikoen for indgreb, komplikationer og en stresset baby. Under gunstige vilkår er der en fin balance i den fødendes hormoner og fødslen forløbere nemmere.

Hvad du kan gøre for at sikre den bedst mulige fødsel ?

Det er vigtigt, at den fødende føler sig tryg og i sikkerhed, så udskiller hun mere oxytocin, som fremmer veer og får hende til at føle sig godt tilpas. Din partners vigtigste opgave under fødslen er at være garant for, at du kan føle sig sikker og tryg. Jo mere rolig og afslappet din partner virker, jo mere rolig og tryg kan du føle dig. Din partner bør derfor også gennemgå fødselsforberedelse, da viden om fødslen hjælpe til at bevare roen. Samtidig er den følelsesmæssige støtte fra en velforberedt partner af stor betydning for fødselsforløbet.

Det essentielle er at være afslappet i både krop og sind. Så får du den mest skånsomme fødsel og dig og din baby. Derfor bør fokus også være på træning i afslapning og mental forberedelse, hvilket er nogle af grund elementerne i vores fødselsforberedelse Magiske Fødekræfter.

Læs mere om kurset: Magiske Fødekræfter

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Kom med i fælleskabet med andre gravide og mødre…

Mere end 1,7 tusinde fantastiske og hjertevarme medlemmer

Velkommen i det hyggelige fællesskab, hvor du kan fordybe dig i din graviditet og barsel.

Ofte kan graviditeten og moderskabet føles overvældende og ensomt, og bliver ikke værdsat nok af vores moderne samfund som det burde.

Det vil vi gerne lave om på, derfor har vi lavet denne gruppe og er glade for at kunne byde dig indenfor i vores hjertevarme fællesskab. Her fejrer vi graviditeten, fødekræfterne og moderskabet.

Gruppen er propfyldt med skønne kvinder, som gerne vil dele af deres erfaring, fejre dine glæder sammen med dig, og trøste dig i de svære tider.

Udover at vi ind i mellem deler viden og holder foredrag, så er det også et rart fællesskab, hvor du kan få sparring fra os og de andre (kommende) forældre i gruppen.

Så har du et spørgsmål eller bare noget, du gerne vil fortælle os andre, så er du altid hjertens velkommen til at lave et opslag i gruppen.

Vi glæder os til at lære dig at kende.

Gør noget godt for dig selv og din baby – kom med i gruppen…