fbpx

TEGN PÅ GRAVIDITET

Befrugtningen og de tidlige tegn på gravidtet

De første tegn på graviditet

Du har først ægløsning omkring 14 dage efter sidste menstruation og derfor kan ægget først blive befrugtet derefter.

I de første uger mærker du sandsynligvis ingen forskel fra før. Det kan godt være lidt frustrerende, ikke at vide om man er gravid endnu, men du må væbne dig med tålmodighed. De fleste graviditetstest kan først fastslå, om du er gravid, når du er gået mindst en uge over tid. Stort set ingen har graviditets symptomer på dette tidspunkt.

Har du husket folinsyre?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager et dagligt tilskud af folinsyre på 400 mikrogram fra din graviditet planlægges til udgangen af 12. graviditetsuge. Det er dog ikke skadeligt at fortsætte herefter. Folinsyre er et B-vitamin, som mindsker risikoen for, at dit barn bliver født med rygmarvsbrok eller lav fødselsvægt. Folinsyre findes især i grønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål.

Tidlige tegn på graviditet

Det er kun meget få, der kan mærke tidlige tegn på graviditet. Nogle kan dog mærke en forskel i deres krop, som gør, at de tror, de måske er gravide. Hvis du oplever en lille blødning i slutningen af 4. uge kommer den med største sandsynlighed fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og begynder at grave sig ned i livmoderens slimhinde. Selvom blødningen ofte er meget svagere end en menstruation kan den godt forveksles med en menstruation.

Måske kan du mærke en lille ændring i din krop, når du er gået en uge over tid? Du skulle nu have haft din menstruation, hvis du ikke var gravid. Hvis du er heldig, kan en graviditetstest fastslå, at du er gravid. Men fortvivl ikke, hvis den forsat er negativ, det kan godt ændre sig på den næste uges tid. Det er sikkert bare for tidligt til at testen kan registrere noget endnu.

Av for… Har du også fået ømme bryster?

Et af de første symptomer på graviditet, som de fleste mærker, når de er gravide, er brystspænding. Det kan være en lille spænding eller en større. Nogle få er meget ømme i deres bryster. Brystspændingen varer ofte frem til, du begynder at mærke små puf fra dit barn – som små sommerfugle i underlivet. Selvom du føler dig gravid med alle de forandringer, der sker i din krop, er det svært for dine omgivelser at se det på dig. Din livmoder vokser støt, og måske er du nødt til at hele tiden at skulle have et toilet i nærheden, fordi du føler, at du konstant skal tisse eller har kvalme og/eller trang til at kaste op.

Er du træt?

Det er helt normalt graviditets symptom på dette stadie af graviditeten. Du mærker måske nu, at du bliver mere træt og har brug for mere hvile. Din partner kan godt blive noget overrasket over, hvor meget du pludselig har brug for at sove. Det er fordi, at det at producere et barn er ligesom et fuldtids arbejde for din krop og har du et job ved siden af, så har du nu to fuldtidsjobs!

Tag i mod den hjælp du kan få

Din krop er på overarbejde, og derfor er det en god idé at få så meget hvile som muligt. Din partner må måske tage mere over på hjemmefronten, så du kan få hvilet. Det kan også være, at du er en af dem, der er så uheldig at komme til at lide af graviditets kvalme. Det starter også her omkring eller er måske allerede startet. Hvis du kommer til at lide meget af kvalme og/eller trang til at kaste op, er hvile, noget af det vigtigste du kan gøre. Kvalme er et af de mest almindelige graviditets symptomer.

Har du smerter eller ømhed i underlivet?

Hvis du føler smerter eller ømhed i underlivet, nærmest som jag i lysken, er det fordi livmoderen vokser og derfor trækker i de ledbånd, som den er fikseret i inde i maven. Dette kaldes ligamentsmerter. Omkring 8.uge i din graviditet skulle du have haft din anden menstruation, og du kan derfor opleve en mindre pletblødning, uden at der er noget i vejen. Får du derimod tiltagende smerter og blødning, bør du kontakte egen læge.

Det første lægebesøg i den tidlige graviditet

Det er også omkring 8.uge, du skal til første lægeundersøgelse og have optaget vandrejournal og taget doubletest til brug ved nakkefoldscanningen. Doubletesten tages, fra du er otte uger henne. Husk at du ved nogen fødesteder selv skal booke tid til nakkefoldscanningen i 12. til 14. uge.

Andre graviditets symptomer efter 8. uge

Du er sikkert stadig træt. Du bør sørge for, at du får nok væske og spiser det du har lyst til. Det kan selvfølgelig ikke kun være slik, chokolade og flødekager, det er ikke god næring for din baby at vokse af. Prøv dig frem og find noget du godt kan spise, som også er sundt for jer begge. Husk at drikke ca. ½ l mælk om dagen. Babyen har brug for den ekstra kalk til bygge knogler af.

Du kan føle dig oppustet om aftenen og er måske stille og roligt begyndt at tage på. Mængden af blod i din krop stiger, og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved for eksempel at få næseblod eller bløde fra tandkødet. Nogle få har stadig kvalme på dette tidspunkt, men det er et af de graviditets symptomer, som plejer at forsvinde senest omkring 12.-13.uge. Ganske få har kvalme gennem hele graviditeten.

 

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Kom med i fælleskabet med andre gravide og mødre…

Mere end 1,7 tusinde fantastiske og hjertevarme medlemmer

Velkommen i det hyggelige fællesskab, hvor du kan fordybe dig i din graviditet og barsel.

Ofte kan graviditeten og moderskabet føles overvældende og ensomt, og bliver ikke værdsat nok af vores moderne samfund som det burde.

Det vil vi gerne lave om på, derfor har vi lavet denne gruppe og er glade for at kunne byde dig indenfor i vores hjertevarme fællesskab. Her fejrer vi graviditeten, fødekræfterne og moderskabet.

Gruppen er propfyldt med skønne kvinder, som gerne vil dele af deres erfaring, fejre dine glæder sammen med dig, og trøste dig i de svære tider.

Udover at vi ind i mellem deler viden og holder foredrag, så er det også et rart fællesskab, hvor du kan få sparring fra os og de andre (kommende) forældre i gruppen.

Så har du et spørgsmål eller bare noget, du gerne vil fortælle os andre, så er du altid hjertens velkommen til at lave et opslag i gruppen.

Vi glæder os til at lære dig at kende.

Gør noget godt for dig selv og din baby – kom med i gruppen…