fbpx

PLUKKEVEER

Afslappende gravid med plukkeveer

Hvad er plukkeveer?

Plukkeveer er livmoderens måde at træne op til fødslen på. Det er altså helt normalt. De fleste oplever først plukkeveer efter 24. uge eller hen mod slutningen af graviditeten.

Plukkeveer føles som om, livmoderen bliver stram eller hård, og de kan vare fra få sekunder til flere minutter. Det er en følelse som kommer krybende. De må ikke gøre ondt, og heller ikke være noget der kommer med bestemte tidsintervaller. Det skal heller ikke være noget, der varer over længere tid, tidligt i din graviditet.

Det betyder ikke, at du skal lægge dig på sofaen og vente, til du har termin. De fleste har brug for hvile, når de kommer hjem fra arbejde, så bare lyt til din krop og tag en pause, hvis det bliver nødvendigt. Så kan du stadigvæk sagtens dyrke motion og bevæge dig. Det er også normalt at have plukkeveer, mens du dyrker motion eller bagefter. De skal blot gå væk, når du slapper af efterfølgende.

Kan plukkeveer være farlige?

I nogen tilfælde kan tidlige plukkeveer give grund til bekymring. Hvis du før fulde 37. uge oplever, at du har mange plukkeveerne, skal du lægge dig ned og slappe af. Hvor mange er så for mange? Det er svært at give et præcist tal for, men hvis du har en til to plukkerveer i timen, så er det fint. Hvis alle 24-48 plukkeveer kommer over en til to timer, er det for mange. Det er dog typisk at have flere, når du kommer hjem fra arbejde og sætter dig for at slappe af. Efter 37.uge må du have alle de plukkeveer du har. Så er din livmoder bare ved at gøre sig klar.

For tidlig fødsel

Hvis du føler, at du har mange plukkeveer før fulde 37. uge, skal du lægge dig ned og slappe af en halv til en times tid. Så skal de gå væk. Hvis de starter igen, så snart du prøver at komme op, skal du hvile mere. Hvis de tager til i interval (hvor tit de kommer) eller styrken de klemmer med, eller hvis du mærker begyndende tyngdefornemmelse, skal du kontakte dit hospital.

Mærker du ingen plukkeveer?

Selvom du ikke mærke dine plukkeveer, så har du sikkert nogle til sidst i din graviditet. Du er bare ikke opmærksom på dem og det behøver du heller ikke være efter fulde 37. uge. Langt de fleste gravide har dem, også selvom de ikke selv er klar over det. Livmoderen træner jo til det store arbejde den skal igennem. De fleste tror bare, at det er babyen, der vender sig, når maven bliver hård. De bliver først klar over, at det er plukkeveer, hvis jordemoderen gør dem opmærksom på det. 

Har du svært ved at slappe af og slippe din bekymring?

Bliv afslappet med vores kursus Magiske Fødekræfter

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...