fbpx

GRAVIDITETS UGER

Graviditets uger

Første måde at beregne graviditets uger på

Man betegner graviditetens uger på to måder. Det kan for mange være forvirrende. Vi vil prøve at forklare det på en simpel måde. Den første dag i din sidste menstruation hedder uge 0+0. Den anden dag i din sidste menstruation hedder uge 0+1 osv. Man beskriver altså hvor mange hele dage og uger, graviditet har varet siden den første dag i din sidste menstruation, før du blev gravid. Man beskriver med denne metode, som kaldes gestationsalder, altså hvor meget af graviditeten du har fuldført. Gestationsalder er den term, som hospitalet og jordemødre bruger, som betegner hvor mange uger, der er gået siden første dag i den sidste menstruation umiddelbart før graviditeten indtrådte. Når man anvender gestationsalder som mål for graviditetslængden, så skyldes det at det er en internationalt anvendt definition, og fordi alle referenceområder i kurver og tabeller anvender den.

Anden måde at beregne graviditets uger på

Den anden måde at beregne graviditets uger på er, at kalde den uge, der starter ved den første dag i din sidste menstruation for 1. graviditetsuge altså 1. uge. I denne metode beskriver du derfor den uge, du er startet på eller i gang med, hvor du i den første metode beskrev, hvor mange uger du havde fuldført af dine graviditets uger. 

Eksemple på hvordan graviditets uger beregnes

Derfor er uge 0 = 1. uge.

Her kan du se hvordan det hænger sammen.

1. uge = Uge 0+0 (Første dag i din sidste menstruation før graviditet)

Uge 0+1

Uge 0+2

Uge 0+3

Uge 0+4

Uge 0+5

Uge 0+6

2. uge = Uge 1+0

Uge 1+1

Osv.

Graviditets uger og trimester

Graviditetens uger inddeles i tre trimester. Første trimester omfatter de første 12 uger fra første dag i sidste menstruation. Andet trimester ender ved udgangen af 28. uge (Uge 27+0 til uge 27+6), og tredje trimester er resten af graviditeten.

Du kan læse mere om fosterets udvikling i de enkelte trimester længere nede på siden. Eller du kan meld dig til at få vores mere uddybende nyhedsbrev om din og din babys udvikling uge for uge. Se nedenfor her.

Terminsberegner, som beregner graviditets uger
Jordemoderens triller, som bruges til at udregne, hvilken graviditets uge du er i.

Vil du gerne vide hvilken af graviditet uge, du er i?

Så brug vores graviditets uge beregner her.

Graviditets uge beregner

Vil du også følge din og babyens udvikling uge for uge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og du vil hver uge modtage en mail ud fra din terminsdato, som fortæller dig, hvad du kan forvente på lige dette stadie af din graviditet og hvor langt din baby nu er i sin udvikling.

Du vil hele tiden kunne følge med i hvad der sker der inde i maven med babyen og hvilke forandringer du kommer igennem. Du vil også modtage gode råd og vejledning til at få en omsorgsfuld graviditet for dig og din baby. Desuden vil du modtage information og tilbud, som er relevante i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke i bunden af en af vores mails. Læs mere om vores privatlivspolitik her.
.

Din terminsdato:


Kender du ikke din termin? Beregn den her...

Graviditets uger opdelt i tre trimester

Hvad sker der i de tre trimester i din graviditet? For mere udbydende information om forsterets og din graviditets udvikling i de enkelte graviditets uger, kan du tilmeld dig vores nyhedsbrev. Se ovenfor.

Graviditets uger, graviditet uge for uge, første trimester

Den første trimester

Den første del af første trimester af graviditetens uger

I den første trimester går den befrugtet ægcelle fra nogle få celler, som deler sig til danne en lille baby, som derefter skal vokse sig større og udvikle sig yderligere.

Allerede den første uge efter befrugtningen har det befrugtede ægcelle udviklet sig.

5-6 dage gammel hæftede det voksende befrugtede æg sig fast på livmoderslimhinden og delte sig i to. En ene del voksede dybt inde i livmoderens slimhinde og dannede den fremtidige moderkage. Moderkagen er det organ, der sidder inde i livmoderen, og som senere i din graviditet sørger for at din baby får næring fra dig.

Fra cellemasse til senere baby

En anden del af det befrugtede æg dannede den cellemasse, der senere blev til din baby. Over de efterfølgende uger blev de lag grundlagt, der senere blev til din babys nervesystem, hud, hår, tænder, luftveje, negle, hjerne, blodkar og organer.

I løbet af 6. uge blev et enkelt primitivt hjerteanlæg dannet. Fosterhinderne udvidede sig i takt med at din baby voksede og omsluttede den. Hulrummet som her opstod var meget lille og lå tæt op ad babyen. Det var fyldt med meget lidt væske. Fra 6. til 10. uge af graviditetens uger blev det gradvist fyldt med mere fostervand, til det nåede op på 20 ml.

Anden del af første trimester af graviditetens uger

I de sidste uger af første trimester ændrede din babys udseende sig, fordi der blev dannet små anlæg til arme og ben, som startede med at ligne luffer. Forstadierne til hjernen, samt ansigt, næse, ører og øjne blev dannet. Din baby kom efterhånden til mere og mere at ligne et lille menneske.

Forstadierne til arme og ben forsatte med at udvikle sig over de sidste uger i første trimester. De luffeformede anlæg til arme og ben fik små brede knopper i enderne. Det var anlæg til hænder og fødder. Kroppen rettede sig mere og mere op, og arme og ben gled fra hinanden for at finde ud på deres endelige pladser.

Det lille hjerte udviklede sig, så det både fik de fire hjertekamre og skillevægge. De vigtigste indre organer blev anlagt omkring 9. – 10. uge. Din baby kaldtes fra 10. uge for et foster.

Da første trimester af graviditetens uger sluttede var babyen færdigudviklet og skulle herfra bare gro sig større og de indre organer skulle modnes over tid, såsom lunger og lever. Sidst på første trimester målte din baby cirka 55 mm fra hoved til hale og vejede omkring 40 g.

Andet trimester

Første del af andet trimester af graviditetens uger

Din baby øgede i andet trimester sin længde fra 5,5 cm til 35 cm i slutningen af andet trimester (28. uge) og sin vægt fra 70g til 1200g.

Selvom fosteret stort set var færdigdannet og blot skulle vokse i begyndelsen af andet trimester, ville det ikke kunne have overleve udenfor din livmoder, hvis det var blevet født da. Alle knoglerne bestod stadig kun af brusk, men vil løbende gennem resten af graviditeten blive erstattet af faste knogler.

Fosterets køn

Hvis du er gravid med en pige, blev alle hendes æg i æggestokkene dannet i denne trimester og livmoderen blev udviklet. Hvis du venter en dreng vil hans prostata være blevet dannet omkring uge 19. Hvis du venter en lille dreng, vil hans testikler være faldet ned i pungen omkring 27. uge.

I munden på din baby startede anlægget til tænder med 20 små knopper. Der begyndte at komme små hår på hovedet af babyen, som efterhånden voksede til og blev til den mængde hår, som din baby bliver født med. Små øjenbryn dukkede frem. Nervesystemet begyndte at fungere. Moderkagen blev fuldt udviklet og overtog hormonproduktionen. 

Anden del af andet trimester af graviditets uge

På dette tidspunkt i din graviditet startede din baby med både drikke og tisse, fordi nyrer, urinveje og blæren var udviklet. Samtidig begyndte anlæggelsen af negle på tæerne og fingrene af din baby. De voksede meget langsomt og kommer først helt frem i de sidste uger af graviditeten. Mønsteret i fingeraftrykket blev også dannet her. Hænderne begyndte at kunne gribe og de lange ben at sparke.

De fleste begyndte også omkring 20.-24. uge at mærke liv. Nogle kvinder begyndte med at mærke små bobler eller sodavandsbrus i maven. Første gang var du måske lidt usikker på, om det blot var dine tarme, men pludselig mærkede du det måske igen, og så igen lidt senere. Så var det sandsynligvis din lille babys spjæt med arme og ben, du begyndte at kunne mærke.

Babyens hud begyndte at udskille fosterfedt. Fosterfedtet beskytter huden mod at gå i opløsning i fostervandet. Den har fra 21.uge kunnet føle berøring. De medfødte reflekser såsom at sutte på tommelfinger og drikke fostervand blev i den sidste halvdel af dette trimester bevidste. Begge del er vigtige for barnets overlevelse efter fødslen.

Sanserne udvikles

Nervebanerne voksede og kobledes sammen. Resten af graviditeten vil de fortsat udvikle sig. Nervecellerne, der betjener hver sin sans (smag, lugt, syn, følelse og hørelse), blev udviklet i hver deres del af hjernen. De komplekse forbindelser i hjernen, som er grundlaget for hukommelse og tænkning, begyndte også at dannes. Babyen begyndte at drømme. Næseborene åbnes op og den begyndte at lave vejrtrækningsøvelser.

Babyens hørelse startede sin udvikling, og de små knogler i mellemøret forbenede sig. På trods af, at fostervandet virker lydoverførende, ville din baby dog ikke få noget ud af de lyde, som det hørte, da hjernen endnu ikke var klar til at tolke det. Men kom der en høj lyd udefra, kunne det give et ekstra lille spjæt i babyen. Hørelsen blev færdigudviklet i 22. uge. Hvis du har sunget den samme sang for din baby hver dag fra da af, vil din baby kunne genkende den, når han/hun bliver født og være nemmere at berolige med netop denne sang.

Omkring uge 27 åbnede øjnene sig. Øjnene er følsomme overfor lys. Selvom din baby øjnene åbnede sig der, så kunne den stadig ikke se ret meget. Babyens synsfelt var ret begrænset, og der var ret mørkt inde i livmoderen. Men som huden på dig er blevet strækket ud, er det efterhånden blevet lysere.

Din baby har i slutningen af 2. trimester nået en vigtig milepæl i graviditeten

Hvis din baby blev født da ville den have haft 20-25 % chance for at overleve. Det skyldes, at der i lungerne er dannet “surfactant”. Det er et stof som gør, at lungerne ikke klapper sammen, når babyen bliver født. Hvis var blevet født da ville den dog stadig skulle have haft en masse hjælp til at overleve.

Babyen blev også i stand til at knytte hænderne og holde om sine fødder i denne del af trimesteret. Nerverne omkring munden blev mere følsomme, og har medvirket til at forberede babyen på at finde næring ved brystet, når det er blevet født.

Måske har du, i slutningen af dette trimester, mærket at din baby har haft hikke? Det har den fået, fordi den laver små vejrtrækningsøvelser mange gange om dagen, ved at trække fostervand ned i lungerne og ved drikke det.

Graviditetens udvikling

Den første tredjedel af din graviditet var afsluttet, da du tog hul på 2. trimester i graviditeten. Måske du lagde du mærke til, at du fik en større ro, fordi de første 12 uger med den største abortrisiko var overstået? Du oplevede sandsynligvis også, at du var mindre træt og havde mere overskud, da du gik ind i andet trimester.

Langt de fleste oplever 2. trimester, som den bedste tid i graviditeten. Og det har du måske også gjort. De havde igen energi og overskud, kvalmen var væk og baby fyldte ikke så meget, så du havde stadig din fulde bevægelsesfrihed.

Det var sikkert også omkring denne tid, at I afslørede hemmeligheden om familieforøgelsen til familie og venner.

Livmoderen kunne i starten af dette trimester mærkes et par fingre over skambenet og var på størrelse med en appelsin. I slutningen af dette trimester nåede livmoderens top 2-3 fingre over navlen.

Har du haft plukkeveer?

Måske begyndte du allerede i slutningen af andet trimester at mærke plukkeveer. Det føltes som om, livmoderen blev stram eller hård. Det er og var en følelse som kom krybende. Plukkeveer må ikke gøre ondt, og heller ikke være noget der kommer med bestemte tidsintervaller. Hvis de gør det, skal du kontakte dit fødested.

Graviditets uger, graviditet uge for uge, andet trimester

Tredie trimester

Første del af tredie trimester af graviditetens uge

Denne periode varer fra 29.uge og frem til fødslen. Babyens hjerne udvikler sig meget nu og forbindelserne mellem nervecellerne dannes. Hjernen bliver færdiggjort i denne trimester. Der er aktivitet i hjernen, både når din baby sover og er vågen.

Babyens sanser er mere følsomme, og det gør, at barnet bliver mere følsomt overfor lyd, smag, lugt og lys. Babyen er i stand til at registrere lys udefra og er endog i stand til at skelne mellem sollys og kunstig belysning.

I de sidste uger af din graviditet tager barnet i gennemsnit 200 gram på om ugen. De børn, der vægtmæssigt ligger over gennemsnittet, kan tage op til 300 gram på om ugen. Babyen går fra en vægt på 1200g til omkring 35-3700g til terminen i denne trimester. Babyen vokser ikke længere lige så hurtigt som tidligere, men går fra 35 cm til 50 cm til terminen. 

Du skal mærke liv hver dag fra 28.uge

Babyen får mindre og mindre plads inde i livmoderen jo større den bliver. Bevægelserne går fra spark og tumlen til mere glidende, rolige udstræk og skub. Du vil måske opleve, at når babyen bevæger sig, kan du ind imellem se en lille hånd eller fod under huden. Din fornemste opgave i de sidste uger af din graviditet er at lægge mærke til, at du mærker din baby som du plejer! Selvom babyen ikke slår kolbøtter længere pga. den trange plads, skal du stadig mærke liv hver dag fra 28.uge. Er du i tvivl, om der er liv nok skal du kontakte din læge, jordemoder eller fødestedet. Det gælder særligt, hvis du ender med at gå over terminen.

Lungerne modnes mere og mere og danner mere surfactant, som forhindre lungerne i at klappe sammen og babyen øver sig ihærdigt med at lave vejrtræknings øvelser igennem hele dette trimester. Du vil måske derfor fra tid til anden opleve små rytmiske bevægelser i maven, når den får hikke. Hikke er en refleks og helt normalt. Det påvirker ikke din baby på nogen måde.

Anden del af tredie trimester af graviditetens uger

Mange babyer placerer sig allerede i uge 34. i fødestilling med hovedet nedad. Det kan mærkes som et øget pres mod bækkenbunden og nogle voldsomme spark oppe under ribbenene. Hvis din baby ikke er en af dem, der selv finder ud af at vende sig, vil hospitalet tilbyde at forsøge at vende den omkring 36.-37 uge.

Øjenfarven begynder at blive synlig, selvom den blivende øjenfarve først vil vise sig 6-9 måneder efter fødslen, hvor øjenpigmentet bliver færdigudviklet. Når babyen er aktiv, vil øjnene være åbne, og når den sover, er de lukkede.

Immunsystemet er under fuld opbygning, og det sker ved at dine antistoffer passerer over til dit barn via moderkagen. Babyens immunforsvar bliver nu i stand til at modstå en mindre infektion.

Babyens sutterefleks bliver også udviklet, så babyen kan sutte, hvis den bliver født efter 34.uge.

Graviditetens udvikling i 3. trimester.

Jordemoder kan høre babyens hjertelyd med et trærør eller med en doptone, hvor du også kan høre den. Livmoderen vokser fra cirka 3-4 fingre over navlen og til 3 fingre under dit brystben i denne periode. Jordemoderen vil hver gang mærke efter hvor stor din livmoder er, hvordan din baby ligger og hvor stor den er og lytte til dens hjertelyd. 

Det er helt normalt at have taget omkring 3-5 kg på i begyndelsen af 3. trimester. Det er optimalt at tage sammenlagt 10-15 kilo i en graviditet. Hvis du var meget tynd før graviditeten, har du måske taget lidt mere på, hvilket er helt i orden. Hvis du var overvægtig fra starten af, bør du ikke tage så meget på i din graviditet.

Efterhånden som din baby vokser begynder den for alvor at tynge på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære. Det er derfor ganske forståeligt, at du føler, at du hele tiden skal tisse fra nu af. Hvis din baby sparker de samme steder igen og igen eller måske har en særlig “favoritstilling”, som den ligger meget i, kan du blive ekstra øm det sted. Det er ligesom, at du har fået et indre blåt mærke der.

Rigtig mange gravide oplever, at nogle af de gener, de havde i begyndelsen af graviditeten kan komme igen i de sidste trimester. Især trætheden og måske også kvalmen for nogle.

Barselsorlov – tid til at forberede sig?

Det er omkring 32.uge af graviditetens uger, at nogle er så heldige, at de kan gå på barselorlov. Hvis du er en af dem, så nyd tiden og få gjort nogle af de ting, som du længe har ønsket dig at gøre. Sov længe og tag en middagslur. Brug ikke kun tiden på alt det praktiske og indkøb, men få også noget forkælelse ind. Gå til gravidmassage, få ordnet fødder eller læs en god bog. Hvis du ikke har haft tid til fødselsforberedelse er det også tidspunktet til at komme i gang.

Måske begynder dine tanker efterhånden også at kredse mere om den forestående fødsel, og det er en rigtig god ide, at du sætter dig ind i, hvilken enorm forandringsproces din krop gennemgår i et fødselsforløb. Du kan selv deltage aktivt for at hjælpe dit barn ned igennem fødselsvejen. Det er en rigtig god ide, at du bevæger dig under fødslen. Bevægelse ændrer og øger bækkenets diameter og fremmer derved barnets muligheder for at rotere ned igennem dit bækken. Vil du lære mere om, hvordan du fremmer fødslen, så kan du tilmelde dig vores fødselsforberedelse Magiske Fødekræfter her.

Plukkerveerne tager måske til…

Hvis du har plukkeveer, begynder de måske at gøre mere ondt i slutningen af dette trimester. De fleste har plukkeveer, også selvom de tror, de ikke har. Plukkeveerne er din livmoders måde at komme i form til fødslen på. Livmoderen er en stor muskel og når den har trænet er den bedre til at lave veer. Plukkeveerne afkorter også livmoderhalsen og blødgører livmodermunden. Plukkeveerne kan komme både dag og nat. Plukkeveerne kan godt tage til i slutningen af dette trimester og du tænker måske gang på gang: ”Er det nu?” Det er helt normalt, at du er i tvivl, hvis du ikke har født før. Veer man føder af, skal udvikle sig, blive stærkere og klemme med større kraft. Hvis de bliver ved med at være ligedan, er det stadig øve veer. Så hvis de vækker dig om natten, læg dig om på den anden side og sov videre, så længe der ikke er en udvikling i dem. 

I gennemsnit føder førstegangsfødende cirka tre dage over terminen – så har du ikke født endnu, så fat mod. Det er kun 5%, der rent faktisk føder på den fastsatte terminsdato. De fleste førstegangsfødende føder først i 41. eller 42. uge, mens 10-15% endnu ikke har født i 42. uge. De fleste fødesteder tilbyder igangsættelse omkring 41+4, men hvis babyen har det godt, kan du godt vente til fulde 42. uger. Hvis du endnu ikke er gået i fødsel i den 43. graviditets uge, så vil hospitalet eller fødestedet anbefale, at fødslen blive sat i gang.

Kan sex sætte gang i fødslen?

Hvis du stadig ikke har født, når du er tre dage over din termin, kan du overveje forskellige ting, du selv kan gøre for at fremme, at fødslen går i gang. Der findes mange gode råd, om hvordan man kan sætte gang i en fødsel. Nogle mener sex er vejen pga. prostaglandin, som er i mandens sæd. Der skal dog en hel del sæd til. Men sex kan alligevel være godt, da orgasme udløser oxytocin. Det kan dybe kys og kærtegn fra din partner også gøre. Oxytocin kan nemlig starte dine veer.

Ellers kan zoneterapi eller akupunktur være en rigtig god ide. Begge dele skubber til kroppens egne naturlige processer.